Voda

Voda je najznačajniji resurs na Zemlji koja se već naziva „plavim zlatom“. Voda ne zna za geografske granice niti za političke, ekonomske i druge prepreke. Ona je potreba svakog čovjeka, bez obzira na boju kože, vjeru ili naciju. Jedini je proizvod prirode za koji se vjerovatno nikada neće pronaći prava zamjena.

vodaVoda prekriva 3/4 zemljine površine; od toga 97,2% su slane vode (mora i okeani), oko 2,5% se nalazi u prirodi u obliku leda (na polovima i planinama) dok je samo oko 0.08 % upotrebljivo za piće.

Od prastarih vremena, uz vodu i vodne tokove razvijale se u se civilizacije jer su poznavale značaj vode.

Jednu od ilustracija o značaju vode je dao Henry Kisindžer u planu koji je podnio američkom predsjedniku, navodeći:

Onaj ko vlada naftom, vlada državama.
Onaj ko vlada hranom, vlada ljudima.
Onaj ko vlada pitkom vodom, vlada životom.“

Takođe, u dokumentu „Okvirne direktive o vodama Evropske unije“ se navodi:

„Voda je opšte nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom ekonomiše i da je brižljivo koristi.“

Vodni potencijal Srbije je resurs, odnosno kapital, budućih generacija kojim se brižljivije upravlja kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou. Realizacijom važnih projekata iz domena poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju stvaraju se uslovi za bolje očuvanje životne sredine i povećanje nivoa standarda života građana primorskog regiona.