Pronađene ogromne rezerve slatke vode ispod okeana

Ispod biliona tona okeanske vode nalazi se, verovali ili ne, još vode, ali ne onakve kakvu su naučnici očekivali. Otkrivene su rezerve pitke vode koje bi mogle da obezbede buduće generacije, ukoliko postojeći resursi presuše. Planeta Zemlja nam stalno daje nove opcije kako bismo mogli da preživimo katastrofe koje će nas zadesiti jednog dana. Međutim, kako joj ljudi nemilosrdno uzvraćaju, čini se da uopšte nisu zaslužili tako nešto velikodušno od prirode.

rezerve vode

oprema za busenje

Platforme slične onim za izvlačenje nafte sa dna okeana mogu se iskoristiti i za pristup rezervama vode.

Rezerve vode ispod okeana nekada su se smatrale retkim, ali istraživači sada veruju da oko 500.000 kubnih kilometara sveže vode može da se nađe blizu obala Australije, Kine, Severne Amerike i Južne Afrike, što je dovoljno da se smanji uticaj budućih suša i nedostataka vode.

Zalihe su formirane pre više stotina hiljada godina kada je kiša punila pukotine u tlu, koje su potom prekrivene nadolazećim okeanima.

„Zapremina ovih rezervoara je više stotina puta veća od one koju smo od 1900. do danas ispumpali iz tla“, rekao je vođa istraživanja u izveštaju objavljenom u žurnalu Nature.

On međutim upozorava da izvlačenje nafte iz morskog dna može kontaminirati rezerve, a kada nestanu, „one neće moći da se obnove, sve dok nivo okeana ponovo ne padne, što se neće desiti za jako mnogo vremena“.