NASA šalje letelicu na Mars, istražiće gde je nestala voda

Orbiter MAVEN do Marsa će stići u oktobru sledeće godine i početi da analizira kakva je prošlost atmosfere, kako se menjala klima i kako je tačno nestala sva vodanasa voda2

nasa voda1

Američka svemirska agencija NASA u ponedjeljak bi trebala prema Marsu lansirati novu letelicu MAVEN, a orbiter će analizirati atmosferu Crvene planete  i pokušati da otkrije tajnu, gde je nestala sva ta voda.

Naučnici su uvereni da je Mars nekada bio pun oceana i reka, ali nestanak sve te vode je prava tajna, a glavni krivac je Sunce, koje je stanjivalo atmosferu, molekul po molekul kroz milijarde godina.

 

Upravo će te procese analizirati MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission).

Do Marsa će stići u oktobru sledeće godine i postaviti se u orbitu iz koje će analizirati tanki sloj plinova koji su još ostali na nebu iznad Marsa.

– MAVEN će se fokusirati i pokušati da shvati kakva je bila istorija atmosfere, kako se menjala klima i kako je to uticalo na evoluciju površine i moguću pogodnost za život, barem mikroba – rekao je vodeći naučnik  Bruce Jakosky sa Univerziteta u Coloradu.

Tačnije, MAVEN će analizirati koliko i kakvog zračenja dolazi od Sunca i drugih izvora u svemiru i kakav to uticaj ima na plinove u gornjim slojevima Marsove atmosfere, piše Reuters.